Bronsmedalj för Royal Imperial Stout i Folkets val, Stockholm 2001

 

Tidigare bryggningar

Vi har bryggt helmaltsöl av olika slag sedan 1995 och före det en del ölsatser.

I vårt bryggeri använder vi ProMash som verktyg och hjälpmedel vid bryggning. ProMash är att datorprogram som hjälper till med ölberedning/recept och även dokumentationen när ölet är klart. De filer som finns att hämta här kan läsas med ProMash. Det finns en demo att hämta hem. Se vidare www.promash.com.. Åke har också skrivit en artikel om programmet. Läs mer >>

Tack vare Mats Hellman så har vi också fått tillgång till en fil som innehåller de svenska öl definitionerna enligt SHBF. Hämta här. Det är bara att klicka på AHA definitionerna i programmet när du ersatt filen styles.dat som finns på din dator under C:\Program\ProMash\ (om du gjort en standardinstallation av Promash).

20 Juli 2002 - Ljungens Sommarfantasi

En Ale som bryggs enligt Kajsa Vargs princip, "Man tager vad man haver". Ljungens Sommarfantasi.rec

27 Juli 2002 - Ljungens Imperial Stout

En tung Stout som utvecklar sina bästa sidor fram emot Januari 2003. Imperial Stout fanns det på Falsterbonäset i gamla dagar. Förr i tiden så seglade Engelska och Ryska Skepp förbi näset med denna dryck. Imperial Stout var mycket efterfrågad av det Ryska hovet och Tsaren. Men ibland gick fartygen i sank runt Näset och en av de som lyckades "hitta" drycker ibland skeppsresterna sägs vara krögaren Truls. Han förvarade godsakerna i sin brunn. Så fick krögarn sitt namn "Truls i brunnen". Sannolikt var det det bästa stället för att hålla dryckerna svala men också en skyddad plats för fjärdingsmannens "långa arm". Detta eftersom man ofta "hjälpte" fartygen att gå på grund här utanför med hjälp av falska eldar Ljungens Imperial Stout.rec

Augusti månad

Under Augusti ligger bryggningen nere eftersom det är rötmånad och i ett litet privatbryggeri finns det för många felkällor som då kan gå snett.

7 September 2002 - Ljungens Master Brew

En enkel men välhumlad engelsk ale av typen Bitter. Ljungens Masterbrew.rec

12 Oktober 2002 - Ljungens Lager

En traditionell lager med inspiration av typen Jever. Till skillnad mot många lageröl så bryggs den här med Pale Ale malt men i övrigt så är den helt och hållet bryggd som en Lager. Ljungens Lager.rec

16 November 2002 - Ljungens Svagdricka

För andra året i rad så brygger vi en svagdricka som förra året fick goda omdömen från svagdrickeälskare.  

I år gjorde vi den lite mörkare och lite sötare, det var den också nu när den är färdig att dricka. 

7 December 2002- Ljungens skånska lager

Den här lagerölen bryggs med grunden i traditionell svensk bryggkultur och har en hög, angenäm beska. Vem vet, du kanske har tur och får smaka den på nästa års SM i hembryggd öl.

19 Januari 2003 - BUDDY

En underjäst lager som är inspirerad av de traditionella recepten från Tjeckien. Kan förhoppningsvis bli bra som dryck till påskmaten. Namnet Buddy står för kompis. Som man ofta säger i Danmark så ska man ta en öl i glada vänners sällskap. 

25 Januari 2003 -  Ljungöl

Den här alen bryggs med ljung och ljunghonung som ingrediens. Vi tillsatte nyskördad vårljung. Vem vet, du kanske har tur och får smaka den på årets SM i hembryggd öl.

22 Februari 2003 - IPA

India Pale Ale eventuellt med en egenskördad arom humle i form av Cascade. Den jäser i rumstemperatur ca 20 grader Celsius.

5 April

Vi var i Stockholm på SM i hembryggd öl. Läs mera här

26 April 2003 - Veteöl

Ett sydtyskt veteöl av samma recept som vi gjort tidigare. En öl som har god åtgång på varma sommardagar som en törstsläckare.

24 Maj 2003 - Mörk Lager - Oktoberfest

För tredje året i rad så gör vi en oktoberfest öl.

12 Juli 2003 - Porter

 Receptet är inspirerat av Leif Anderssons "Leffes Porter". Hans recept finns i SHBF:s receptsamling. Läs mer

26 Juli 2003 - Bocköl, trodde vi ja!

Bocköl är nytt för oss och receptet tar sikte på en starkare dubbelbock som ska lagras en längre tid. MEN det gick snett i flera steg. Till och börja med så valde vi fel jäst. Misstaget insågs samma vecka som bryggningen och hovleverantören har semesterstängt. Vad gör vi då? Jo vi bestämmer oss för att jobba vidare med samma jäst som vi hade till Oktoberfest ölen. Då får vi en starkare men också en lager öl. På bryggardagen gjordes misstag nummer två. Felräkning när det gäller vattenmängden. Inte ens ProMash kunde förhindra det misstaget. Istället för tänkta 80 liter färdig vört så gjorde vi som vanligt, dvs. ställde in allt för 100 liter. Hur som haver så blir det säkert en traditionell ljus tysk lager. Det viktigaste trots allt är att ölen blir god.

Augusti - Månad då bryggningen låg nere

Rötmånad och då är det lätt att jäsningen går fel

27 September 2003 - Mörk Lager

Inget bestämt om inriktning men Amerikansk dark lager ligger bra till hade vi tänkt. Det blev nästan så förutom att vi ersatte jästen med en tysk typ. 

18 Oktober 2003 - Irish Ale

Irländsk traditionell bryggning av ljus ale skiljer sig inte mycket från den engelska men vi försökte hitta nyanser och skillnader. Det blev en ESB men med en del amerikans humle och den blev av mörkare typ eftersom bryggaren ville ha kaffetoner. Månne var han kaffetörstig denna dag.

15 November 2003 - Svagdricka

För tredje året i rad har vi gjort vi en alkoholsvag < 2,2 volym% dryck för julen. Årets upplaga blev något sötare och enligt flera provsmakare den bästa hittills. Tack för dessa omdömmen.

6 December 2003 - Ljus Lager. Lager "PLZEN"

Inspirerad av öl från södra Tyskland med inslag av idéer från Plzen.

1 Februari 2004 - Ale, ljus med "bett"

ESB Extra special brew av årgång 2004 blev det. Dessutom flyttade vi bryggardagen från lördag till söndag. Det berodde på att jästen vaknade sent och gick inte att odla upp snabbare. Vi tänkte också hålla Svenska Hembryggardagen 2004. Här var det "öppet hus" för dig som är nyfiken på hur hembryggning kan gå till. Denna gång bryggde vi något för de som kommer till SM i hembryggd öl 2004 i Bollnäs. Läs mer om hembryggardagen här. Tyvärr blev vi bara två bryggare denna dag men vi kommer igen.

21 Februari 2004 - Veteöl. 

Den här gången blev det mer än 50% Vete i ölet. Ni som var på SM har testat denna dryck.

27 Mars 2004 - Hell

Vår variant av en ljus Tysk lager. Jäser i 100 liters tunna.

3 April BOLLNÄS SM Hembryggd öl 

Här var vi iväg och möter likasinnade, provar andra bryggares öl mm. Läs mer här.

24 April 2004 - ESB

Vår variant och eventuellt en kopia av ett liknande öl som vi gjort tidigare. Denna gången har vi använt Safe alejäst för första gången och engelsk alemalt. Vi väntar med spänning på att jästen ska ha arbetat klart.

29 Maj 2004 - Oktoberfest

En mörkare lager med mycket Munchnermalt (~ 50%) och kommer att  lagras till Oktober.

15 Juni 2004 - Royal Imperial Stout

Denna starka, mörka och välsmakande stout har tidigare fått medalj på SM i hembryggd öl. Den gör sig bäst om ungefär ett år (eller två). Kanske blir den lika bra?

25 September 2004 - (Belgium) "Spader Dam"

En belgisk Ale eller spontanjäst hade vi tänkt. Nu blev det en Schwartz Bier i stället. Varför det? Framförhållningen var inte så bra utan vi tog en Kajsa Varg -- Man tager vad man haver. Kanske var det bristen på ett studiebesök i Belgien som saknades...........

23 Oktober 2004 - Kopia på Anchor Steam

Låg länge på önskelistan. Den döptes snabbt till Ångbåt.

20 November 2004 - Svagdricka

För fjärde året i rad gör vi svagdricka. Denna gång har vi också fått fatt i sockerkulör. Lite mindre beska och mindre sötma så det är hopp om jul i år också. Den blev mycket god och framför allt väldigt läskande tycker vår smakpanel. 

12 December 2004 - "Buddy"

Vår Tjeckiska pilsner som ändrat karaktär och innehåll lika många gånger som vi bryggt den. Förhoppningsvis kommer vi att närma oss en variant som vi vill upprepa.

29 Januari 2005  - "VeteVeteVete" men .........

En kär återkomling i vårt bryggande. Det blev en sydtysk veteöl. Samma dag pågick SHBF årliga "hembryggardag". Det innebär att vi  körde det lilla bryggeriet samtidigt (mäska i kylväska och slanga över till en ombyggt plast-jäsfat utformat som kokare) I det gjorde vi samma brygd som alla de andra i landet. Läs mer på SHBF hemsida här och i 4/2004 numret av "Hembryggaren".

27 Februari 2005 - Dunkles bock

Bengt ringde och undrade när vi skulle brygga. Det blev den 27/2. Efter att vi inventerat alla "maltslattar" och jäst så leder det osökt in på att vi bryggde en dubbelbock. Vi kommer nog inte att dekoktionsmäska men vi ska säkert lyckas i alla fall. Referens till Classic Beer Styles nr 9 "Bock" sid 35. 

4 Juni - Sommarölsträff hos Anders i Genarp. Tack Anders för ett trevligt möte.

19  Juni - 2005 Australien Lager

En australiensisk lager, för de varmaste dagarna i augusti. Vi är övertygade om en varm sommar. Så här långt har vi haft rätt (2005-07-13).

14 Juli - Oktoberfest

Vi lakat och kokat vörten som ska jäser till en Oktoberfest. Något att dricka när höstens färger börjar lysa i naturen.

I augusti var det uppehåll

17 September - Brown Ale

Även om det stora bryggeriet i Newcastle är nedlagt så gjorde de en mycket god Ale i form av Newcastle Brown Ale. Så en nordengelsk typ av Brown Ale blir det.

8 Oktober - Ev en Kajsa varg, man tager vad man haver

Och när bryggarn inventerat förråden så blev det en mörk lager av sydtysk modell. Vi ser fram emot den.

5 November - Svagdricka

Nu när vi trimmat in receptet efter fyra års återkommande svagdrickebryggning har vi få till en riktig törstsläckare

8 December - 2005 Imperium Stout

En tung Imperial Stout som utvecklar sina bästa sidor fram emot sommaren 2006. Imperial Stout fanns det på Falsterbonäset i gamla dagar. Förr i tiden så seglade Engelska och Ryska skepp förbi näset med denna dryck i lastrummen. Imperium Stout var mycket efterfrågad av det Ryska hovet och av Tsaren. Ibland gick fartygen i sank runt Näset och en av de som lyckades "hitta" drycker ibland skeppsresterna sägs vara krögaren Truls. Han förvarade godsakerna i sin brunn. Så fick krögarn sitt namn "Truls i brunnen". Sannolikt var det det bästa stället för att hålla dryckerna svala men också en skyddad plats för fjärdingsmannens "långa arm". Detta eftersom man ofta "hjälpte" fartygen att gå på grund här utanför med hjälp av falska eldar. (Imperium = A sphere of power or dominion; an empire.)

28 Januari -  2006 Sommarens veteöl

Veteöl är som bäst på sommaren. Läskande och god. Vi upprepar 2005 års recept som visade sig vara en fullträff.

18 Februari - En ale, en (L)jungfru ale

Nu har vi fått ett helt nytt vatten i kommunen. Ett mjukare vatten från Småland. Vi har tidigare haft ett mycket kalkhaltigt vatten med högt PH som lakar ur andra smaker än dem som bryggare är ute efter. Nu kan vi följa "vanliga" recept utan extra hänsyn till vattenprofilen. Vi kryddar med ljung och ljunghonung.

18 Mars - Ljus lager

Som får lagra länge.

30 Juni - 2006 års Oktoberfest

Lagom klar till oktober och en värmare när höstmörkret faller och löven faller i kapp med den kraftiga Skånevinden.

Juli-Aug 

Under dessa månader har bryggningen fått ligga nere eftersom det varit extremt varmt i bryggeriet tack vare den härliga sommaren.

16 September - Barley wine

En mustig och maltrik Ale som ska hålla bryggarna varma under de kalla och blåsiga vinterdagar (Skåne...). Vi har tittat på St Peters Winter Ale för att få en "god" inspiration till denna Ale men vi har i första hand haft detta kornvin som mål. Att vi dessutom kunde rensa alla rester i lagret av malt och humle gjorde inte saken sämre. Nytt är att vi använde saf 04, en torrjäst som enligt flera gör ett bra jobb. Detta är ett årgångsöl så vi räknar med en provsmakning framåt julen 2007. Vem vet, om den blir som vi förväntat oss så kommer den med på SM 2008?

14 Oktober - Ljus Lager

Här ska vi provat oss fram till en standard för bryggeriet. Det nya vattnet och balanserad humlegiva ska kunna skapa ett öl som passar många munnar.

12 November - Svagdricka

Traditionen inför julen. Vi bryggde ca 60 liter svagdricka till våra julbord.

3 December - American IPA

En India Pale Ale med cascadehumle. Den är dessutom totthumlad. Det är premiär för oss med torrhumling. Vi ser med spänning fram mot provet efter jäsningen.

7 Januari 2007 - Årets hembryggardag och vi bryggde en ESB

En välhumlad Ale som ska frestar våra gommar. Dessutom skålade vi kl 12  med alla andra hembryggare som uppmärksammar denna dag. Är du intresserad av hembryggning och nyfiken så är du särskilt välkommen denna dag nästa år. Hör av dig i så fall. Läs mer här 

10 Februari - Veteöl

Att läska oss med till sommaren. Passar bra ihop med grönsaker och dippsås.

1 April - Porter

En mörk och relativt svag porter efter originalet. En öl som bär hela vägen.

21 April - My lady, Det blev vår variant av Ljungöl

En svagt humlad ljus ale med liten beska.

13 Maj - My lady

En ljus lager med låg beska. Denna är tänkt att passa många munnar.

10 Juni - Herr

Oktober kommer fortare än man anar så därför brygger vi här årets oktoberfest bier.

1 Juli - Junior

Här brygger vi en Mild som ska ha liten beska och låg alkoholstyrka. Avsikten är att ha en lätt sommardricka som lätt släcker törsten.

Augusti

Bryggfri månad eftersom det är stor risk för vilda och farliga bakterier i denna rötmånad.

15 September - Senior

En mörk lager som mår bättre på ålderns höst men fortfarande ingen årgångsöl. Med en välsmakande beska som ska balansera de mörka maltrostningarna.

13 Oktober - Sir

En välhumlad lager av typen "svensk lager" med stor beska bör det bli om allt stämmer.

10 November - Fröken

Traditionsenlig svagdricka till våra julbord.

9 Februari 2008 - Buddy

 En trevlig och välsmakande tjeckisk pilsner som vi gjort ett antal av men lite variation har det blivit i receptet, i jakten på den bästa smaken.

15 Mars - Imperial Stout

En kungligt god och glimmande smak av en rad mörka maltsorter tillsammans med en bitande, balanserad beska i ljuv kombination med en pompös alkoholsötma.

5 April - Veteöl

Sommarfräsch och blommig likt en sommaräng. Perfekt öl att ha under de kommande varma sommarkvällar vi längtar efter redan i april

10 Maj - (L)jungfru

En balanserad Ale med ljunghonung och avkok från den vackra vårljungen som växer runt bryggeriet. En spännande öl som inte går att typa in enligt SHBFs definitioner. Denna gången blev det med en tydlig smak av avkok (te) från vårljungensblommor.

6 Juni - Engelsk Ale, Den gamla Vakteln

Här har vi valt det kommersiella ölet Old Speckled Hen som förebild och vill komma så nära originalet som möjligt. Den gamla hönan är en av bryggarnas favoriter bland engelska Ale.

5 Juli - Lady

Här viker sig "förespråkarna för överdosering av humle", för den bredare publiken bland deltagarna som önskar en lätt pilsner. En öl som förhoppningsvis blir lika balanserad och omtyckt som 2007-års upplaga. Denna blev just så mild och balanserad som vi ville ha den.

Augusti

Som vanligt så ligger vi lågt med bryggningen under rötmånaden

6 September - Winter Warmer 2008

En mustig, kvalitetsöl som ska stå på hedersplats när julbordet anländer

4 Oktober - Drömmen om Australien

En lätt, guldfärgad, ljus och balanserad underjäst öl som vi repeterar igen. Vissa justeringar i receptet tar vi till för att på så sätt uppnå vårt mål, att likna en viss öl som kommer från den minsta kontinenten.

8 November - Svagdricka

För en del av oss är detta den viktigaste bryggningen på hela året. Denna gång ska vi hålla igen på "primingen" vid buteljeringen, öka färgen mot svart och en svag höjning av sötman. Perfekt alternativ på julbordet. Så här långt utvecklas den bra och vi når de egenskaper vi ville förstärka.

7 December - APA

För andra gången ger vi oss på American Pale Ale med humlesorten Cascade. Detta ger en balanserad och smarrig Ale med mycket citrustoner som är en god omväxling till de lite blommigare engelska Alesorterna

24 Januari 2009 - Lady

För tredje gången återvänder vi till detta recept och gör oss en ljus, balanserad sommardryck som passar de allra flesta gommar. Denna dag är dessutom Svenska Hembryggarföreningens "Stora hembryggardag". Kl 12.00 skålar vi för alla hembryggare i landet och hoppas att fler får möjligheten att njuta av egen hantverksmässig framställd malt dryck.

28 Februari  - Veteöl

Nu känns det som evigheter sedan vi hade en egen veteöl. Vi planerar en balanserad sort som har något mer vetemalt än kornmalt, en blandning på ca 60/40. Med lagring räknar vi med att kunna avsmaka denna under de första värmerekorddagarna under sommaren i en stilla njutning efter dagens slit. Det blev den bästa vi gjort hittills.

28 Mars - (L)jungfru

Nu börjar det bli en tradition för denna ale som får sitt signum genom att vi tillsätter ett avkok av ljungblommor och sedan en del ljunghonung. En riktigt härlig fruktsallad med toner av ljung och karamell.

27 Juni - ESB

Utifrån ett eget och ett av de äldsta recepten ska vi återigen göra en favorit. En typisk engelsk ale med bra beska.

17 Oktober - Julöl

Snabbt hoppar våra bryggarambitioner över till Skottland och till en gammal bryggerigata i Edinburgh. Där bryggdes mycket "strong ale". Den typen passar mycket bra in på en svensk julbord enligt vår uppfattning

7 November - Svagdricka

Baserat på vad vi lärt oss under åren ska denna bli ett fullvärdigt alternativ på julbordet till mer traditionella julöl och andra svaga drickor.

6 December - Mörk bock

Ljus bocköl har vi gjort tidigare men nu tänker vi oss att experimentera lite och skapa en mörkare variant.

Nu blir det en utmaning att skapa en ljus lager med medelhög, något stram beska men ända med tydlig maltighet. Det lutar åt att gå mot Frankrike och de ljusa lager som produceras i landets norra delar.

2010 -- 31 januari - Lager, Ljungens "Franska kort"

En ljus lager som går att återfinna utan stprt letande i norra Frankrike.

20 februari 2010 - Veteöl

En tradition som två av tre i bryggeriet helt enkelt älskar. 60 % vetemalt och en balanserad svag beska blir en fin kombination. Av någon outgrundlig anledning blev denna mycket lättducken men med låg alkoholhalt. Så den blev en lättöl.

10 april - Ljungöl 2010 "Ljungfru"

Nu börjar det bli en tradition för denna ale som får sitt signum genom att vi tillsätter ett avkok av ljungblommor och sedan en del ljunghonung. En riktigt härlig fruktsallad med toner av ljung och karamell. En ljuv blandning av sommarblommor.

8 maj - Skytts härads Pilsner

Detta blev en Ale av premiumtyp av slaget "Ruddles County" men från Skytts härad där bryggeriet finns.

19 Juni - Skytts härads Ale

Detta blev en premiumöl av Svensk lager och från Skytts härad där bryggeriet finns.

11 September - Tripple

Vi hoppar raskt till grannlandet och ölets Mecka. 60 liter av en sådan här dryck kommer förhoppningsvis att lyfta bryggeriet och bryggarna till nya höjder. Så blev det. Detta blir en spännande utmaning inte minst med tanke på att den fick jäsa riktigt sommarvarmt. Allt på butelj.

13 November - Svagdricka

Baserat på vad vi lärt oss under åren ska denna bli ett fullvärdigt alternativ på julbordet till mer traditionella julöl och andra svagdricka.

2011 -- 29 januari - Den gamla vakteln  

Även denna Ale återkommer i bryggeriet med ojämna mellanrum. Här har den tydlig men balanserad beska och en återhållsam fruktighet.

2 April - Lager, en midsommarnatts dröm

En oktoberfestöl utan några sju blomster, i stället fyra sorters malt och tre givor humle. Den ska jäsa stilla i två månader

14 Maj - Lager " Den flygande holländaren" 

En ljus lager med bra beska som ska få tankarna att flyga till ett stort bryggeri i Holland.

17 September  - Ale, ESB de lux

ESB- detta är en av våra återkommande flaggskepp när det gäller Ale med stor beska.

15 Oktober - Lager, Ljus fransk "Ölala!"

Denna har vi gjort en gång tidigare och då fick den goda omdömen av publiken på SM. Då gick den under namnet "Ölala". Denna gången jäste den ut ordentligt och blev en torr, balanserad beska, spännande öl som säkert passar bra till en ostbricka med franska ostar!

12 november - Årets svagdricka

Baserat på vad vi lärt oss under åren ska denna bli ett fullvärdigt alternativ på julbordet till mer traditionella julöl och andra svagdricka. Vi upprepade förra årets fullträff.

4 December - Skytts härads Ale   

Detta blev en Ale av premiumtyp av slaget "Ruddles County" men från Skytts härad där bryggeriet finns. Det första försöket förra året blev en fullträff.

2012 - 28 januari Veteöl   

Nu var det evigheter sedan vi hade en egen veteöl. Vi planerade en balanserad sort som har något mer vetemalt än kornmalt, en blandning på ca 60/40. Med lagring räknar vi med att kunna avsmaka denna under de första värmerekorddagarna under sommaren i en stilla njutning efter dagens slit. Vi längtar redan till sommaren 2012...

24 Mars - Den flygande Holländaren flyger igen   

Förra årets stora fullträff. Måttlig beska och mycket ljus lager. I år körde vi med premium pilsnermalt. xx

5 Maj - Tysk lager av jevertyp  

Med andra ord en stram tysk ljus lager med distinkt beska. Nytt recept för året.

9 Juni - Irish red ale  

En av årets nyheter. Denna typ av öl har vi inte bryggt på evigheter och vi utgår från nya recept.

8 September - American IPA 

Även vi faller till föga för moderna inslag i hembryggarkulturen. En vanlig öl i dessa sammanhang. Kanske blir det med inslag av humle från Nya Zeeland? Cascade eller motsvarande humle med mycket citrus verkar vara ett måste. Denna planeras att vara tronen på julbordet.

6 Oktober - RIS

Royal Imperial Stout. en öl vi kommit tre på SM med för länge sedan. En stark favorit vars öltyp har en intressant historia. Humlen Amarillo måste hittas.

11 November - Svagdrickan 

Ett av våra starka kort. Ett måste inför varje jul.

8 December - Skytts härads pilsner

Vårt eget premium öl som slinker ned med angenäm njutning och släcker den farligaste törsten. Förra gången blev den bra så här ändrar vi inte på receptet.

26 januari 2013 - Brown Ale   

Vi har gjort brown ale tidigare men nu vill vi förnya oss och byter recept. Möjligen blir en del av brygden "spetsad" med kaffe, det kan bli en upplevelse utöver det vanliga. Men något kaffe blev det inte!

Här kommer 2013 års historik inom kort!

 

2013